Studimi: Taksimi i mishit të kuq do të shpëtojë shumë jetë

Sipas një studimi, Taksimi i mishit të kuq do të shpëtojë shumë jetë si dhe do të rrisë në mënyrë të menjëhershme miliarda për të paguar në lidhje me kujdesin shëndetësor. Kjo do të thotë se kostoja e mishit të përpunuar, siç mund të jenë proshutat dhe salsiçet do të dyfishoheshin nëse dëmet që do të shkaktoheshin për shëndetin e njerëzve duhet të merreshin parasysh.

Tashmë, qeveritë tatojnë produkte të dëmshme për të reduktuar konsumin e tyre, siç janë sheqeri, alkooli dhe duhani. Me evidencën në rritje të dëmit shëndetësor dhe mjedisor që rezulton nga mishi i kuq, disa nga ekspertët tashmë besojnë se një “taksë e gabuar” mbi viçin, qengjin dhe mishin e derrit është e pashmangshme.

Organizata Botërore e Shëndetësisë deklaroi se mishi i kuq i përpunuar ishte një sëmundje kancerogjene në vitin 2015. Megjithatë, njerëzit në vendet e pasura hanë më shumë se shuma e rekomanduar e mishit të kuq, i cili gjithashtu lidhet me sëmundjet e zemrës dhe diabetin.

Hulumtimi i ri shikonte nivelin e taksës së nevojshme për të pasqyruar kostot e kujdesit shëndetësor të cilat shkaktoheshin ndërsa njerëzit konsumonin mjaft mish të kuq. Ajo zbuloi se një taksë prej 20% mbi mishin e kuq të papërpunuar dhe një taksë prej 110% mbi produktet më të dëmshme të përpunuara në të gjithë vendet e pasura, me taksa më të ulëta në vendet më pak të pasura, do të reduktonin vdekjet vjetore me 220,000 dhe do të rrisnin 170 miliardë dollarë të ardhura.

Gjithashtu, çmimet më të larta do të zvogëlonin konsumin e mishit me dy pjesë në javë – aktualisht njerëzit në vendet e pasura secili ha një pjesë në ditë. Kjo do të çonte në një kursim prej 41 miliardë dollarë në shpenzimet vjetore të kujdesit shëndetësor, tregon hulumtimi.

Ushqimi i mishit po dëmton edhe planetin. Në maj, një analizë e madhe e kafshëve të dëmtuara zbulon se shmangia e mishit dhe produkteve të qumështit është mënyra e vetme më e madhe për të reduktuar ndikimin tuaj në mjedis.

Në tetor, shkencëtarët raportuan se reduktime të mëdha e konsumimit të mishit janë thelbësore për të shmangur ndryshimet e rrezikshme klimatike, duke përfshirë një rënie prej 90% të konsumit të mishit në vendet perëndimore.

Përveç kësaj, taksat do të kompensonin rreth 70% të shpenzimeve prej 285 miliardë dollarësh që qarkullonin çdo vit përreth botës duke trajtuar sëmundjet e shkaktuara nga të ngrënit e mishit të kuq. Për të mbuluar kostot totale të kujdesit shëndetësor, normat e taksave do të duhej të rriteshin përsëri rreth dyfishi i normave optimale tatimore./scan

Postime te ngjashme