Si të rrisni fëmijë të mirë, dhe jo fëmijë që kanë frikë…

Ne i disiplinojmë fëmijët tanë për një arsye: duam që ata të jenë të mirë.

Kur një prind i thërret fëmijët e tyre ose i dërgon në dhomën e tyre, nuk është për shkak se ata duan që fëmijët e tyre të vuajnë. Ne nuk jemi vetëm të mbushur me urrejtje që duan të heqin fëmijën nga argëtimi kudo që ta gjejmë. Po përpiqemi t’i ndihmojmë fëmijët tanë të kuptojnë se sjellja e tyre ndikon tek njerëzit e tjerë. Ne duam t’i bëjmë ata njerëz më të mirë.

Por ekziston një dallim në mes të ngritjes së një fëmije që ka frikë se mund të hyjë në telashe dhe një fëmijë që e kupton dallimin midis të drejtës dhe të gabuarës. Kur fëmijët tanë rriten, ne nuk do të jemi rreth çdo minutë të jetës së tyre. Nëse duam që ata të marrin vendime të mira kur nuk jemi aty, ata duhet të motivohen nga më shumë se vetëm frika për të hyrë në telashe.

Mos u mbështetni te frika

Për shumë prej nesh,kritika është e vetmja mënyrë që ne e dimë se si ta bëjmë atë, në fund të fundit, ajo funksionon. Kur hidhni në erë një fëmijë çdo herë që nuk bën atë që dëshironi, sjellja e tyre ndryshon. Ata fëmijë do të bëjnë një listë mendore për gjithçka që ju bën të zemëruar, dhe ata do të sigurohen që ju nuk i kapni ata duke e bërë atë.

Diçka ndodh, megjithatë, në kokat e fëmijëve tuaj, kur ju përpiqeni t’i trembni ato në të qenit të mirë. Ata ndalojnë të vërejnë efektin që ata kanë ndaj njerëzve të tjerë dhe, në vend të kësaj, përqëndrohen në pasojat për veten e tyre. Të qenit i mirë bëhet diçka që ata bëjnë për të shmangur marrjen në vështirësi, në vend të diçkaje që ata vendosin të bëjnë.

Ata mund të jenë të mirë kur jeni gati, por nuk do të zgjasë. Sapo të ktheni shpinën, e gjithë kjo sjellje e mirë do të ndalet.

Le të zgjedhin fëmijët tuaj

Fëmijët nuk janë të këqij. Edhe foshnjat janë natyrisht të aftë për dashamirësi. Studimet kanë zbuluar se foshnjat e reja deri në 14 muaj do të përpiqen të ndihmojnë njerëzit ne nevoje. Ka një mirësi natyrore në çdo person, që nga lindja. Ne jemi qënie shoqërore. Ne duam të ndihmojmë njëri-tjetrin.

Megjithatë, një nga mënyrat më të mira për ta vrarë këtë mirësi natyrore është që fëmijët ta bëjnë këtë. Fëmijët në fakt kanë më shumë gjasa të ndihmojnë dikë nëse e bëjnë atë me vullnetin e tyre të lirë. Eksperimentet me fëmijët sugjerojnë se, nëse e detyron një fëmijë të bëjë diçka të mirë për dikë, ata do të bëjnë minimumin e duhur, por nëse i lejoni ata të vendosin nëse duan ta bëjnë këtë apo jo, ata do të shkojnë më tej.

Për më tepër, ata do ta vazhdojnë ta bëjnë këtë. Fëmijët të cilët janë të detyruar të bëjnë punë bamirëse e bëjnë këtë vetëm kur janë të detyruar, por fëmijët që vendosin ta bëjnë vetë do ta mbajnë atë. Ajo bëhet një pjesë e tërë e qenies së tyre. Në fakt, sa më shumë prindër u japin fëmijëve shpërblime, aq më pak ka gjasa që fëmijët të veprojnë bujarisht.

Mësoni fëmijët tuaj për të kontrolluar emocionet e tyre

Mos harroni kur thashë se fëmijët janë natyrisht të mirë? Mbani mend kur i rrotullonit sytë dhe thanë: “Ky nuk është fëmija im”? Nuk ishit gabim – vetëm për shkak se fëmijët janë të aftë për mirësi nuk do të thotë që ata gjithmonë e bëjnë këtë. Por ka arsye për këtë dhe një nga ato janë emocione.

Fëmijët çmenden. Ata kanë impulse. Ata kanë nxitje. Kur njerëzit marrin emocione, pavarësisht sa janë të vjetra, fillojnë të marrin vendime të ndryshme.

Kjo është një nga sfidat më të mëdha të të qënit njerëzor që kontrollon emocionet tuaja. Jemi të mbushur me ndjenja që na bëjnë të bëjmë gjëra që janë tepër shkatërruese dhe ne duhet të mësojmë se si t’i rezistojmë atyre. Kjo është një pjesë e madhe e të qenit i mirë.

Bisedoni me të

Nëse dëshironi që fëmijët tuaj të jenë në gjendje të ecin në një situatë të re dhe të kuptojnë se ç’është e drejtë të bëni pa udhëzimin tuaj, ata duhet të jenë në gjendje të mendojnë gjërat nëpër-dhe kjo merr praktikë.

Kjo është arsyeja pse ne duhet të flasim për atë që është e drejtë dhe e gabuar. Sillni skenarë etikë, si: “Nëse keni parë dikë duke u ngacmuar, çfarë do të bëni?” Dhe le fëmijët tuaj të peshojnë brenda. Dëgjoni mendimet e tyre, ndani disa nga tuaj dhe ndihmoni ata të praktikojnë procesin mendor se si të ji i mirë.

Është diçka që mund të punosh në çdo pjesë të ditës. Ju mund ta bëni kur lexoni tregime ose mund të bëni një lojë të tërë jashtë saj, por është veçanërisht e dobishme kur fëmijët tuaj nuk i shërbejnë.

Kur fëmijët tuaj bëjnë diçka të keqe, mos i bëni ata vetëm në vështirësi – pyet ata, “Çfarë mendoni ju mund të bëni ndryshe herën tjetër?” Kthejeni atë moment të keq në një mundësi reale të të mësuarit dhe ata do të mësojnë të jenë njerëz më të mirë .

Fëmijët kopjojnë prindërit e tyre

Në fund, megjithatë, gjëja më e rëndësishme është vetëm për të vendosur një shembull të mirë. Fëmijët kopjojnë prindërit e tyre – kjo është vetëm ajo që ata bëjnë. Pa marrë parasysh se si i ngrini ato, do të përfundojnë një shumë të tmerrshme si ti.

Nëse u thoni fëmijëve tuaj të bëjnë atë që ju thoni dhe jo atë që bëni, fëmijët tuaj do të shohin se ka një ndryshim midis rregullave që vendosni dhe si e udhëheqni jetën tuaj dhe kjo do t’u mësojë atyre të bëjnë të njëjtën gjë në të jetën e tyre – do të mësojnë se ata mund të vendosin rregulla që nuk i detyrohen domosdoshmërisht.

Nga ana tjetër, kur praktikojmë atë që predikojnë, jo vetëm që na kopjojnë, por edhe përmirësohen në kontrollimin e kërkesave të tyre. Kur fëmijët e dinë se mund t’i besojnë prindërve të tyre, ndikon në mënyrën se si e shohin botën dhe kjo e bën shumë më të lehtë të rritet një person i mirë./Frekuenca.com

Postime te ngjashme