Shumë më shumë se një aeroport

Nga Şeref Oğuz

Të jesh në mes të botës, nga veriu në jug, nga lindja në perëndim një të tretën e planetit me aeroplanë të ngushtë, dhe të jesh në pikën ku mund të arrini në të gjithë planetin me avionë të gjerë.

Dhe ne  ashtu bëmë, dje hapëm aeroportin më të madh në botë me një ceremoni madhështore në vitin e 95 të Republikës, festuam festën këtu, ishim krenarë. I thamë gjithë botës, “e bëmë dje, e bëmë sot, do ta bëjmë dhe nesër.”

Këtu është shumë më tepër se një aeroport … Së pari dhe më kryesorja është më i madhi,në aspektin e teknologjisë më i përparuar, dhe më i avancuar në aspektin e sigurisë …

Nuk mjafton, si kryqëzim i ri i botës, përcaktuesi i transportit ajror, shpënia e ekonomisë drejt kërcimit të një  lige më lart …

Çfarë dua të them? Në një mënyrë shumë të thjeshtë; ne po i tregojmë  globit aftësinë tonë për të prodhuar mega-projekte dhe struktura komplekse dhe po bëjmë një listë të shkurtër të atyre që do të ndërtojnë botën e nesërme. Dhe  kemi të drejtë, sepse kompetenca që kemi zhvilluar nuk është asgjë e zakonshme.

Në ceremoninë e hapjes në podium është Presidenti Rexhep Tayyip Erdogan . Ai i tregon Stambollin krerëve  dhe qeveritarëve të shteteve të ftuar:

“Për një gur të tij mund të sakrifikohet një vend i tërë” thotë.

Një diamanti të tillë i cili do të shtojë reputacionin e vendit, i vë theksin mbi Stamboll dhe i vendos emrin  ‘Aeroporti i Stambollit’.

Themi që dhe emrin dhe fatin ta ketë si Stambolli. Për shkak se ka 1000 qytete të lashta mbi 100 vjeç dhe 100 qytete të lashta mbi 1000 vjet dhe Stambolli gjithmonë ka qenë në krye në 10 të parët.

Pika që kemi arritur me këtë vepër sot është se jemi ngjitur në 10 she,  në aspektin e aeroportit jemi të parët në botë. Edhe pse nuk është folur shumë kontributi gjeopolitik ,do të sjellë me vete një thyerje të cilën do ta shohim nga vitet e prapambetura.

Nëse këtu është mesi i botës,  gjithashtu duhet të bëjmë përgatitje  për përfitime e duhura ekonomike dhe përfitime politike. Është krenaria jonë që kompania e cila valvit flamurin tonë në më shumë vende të botës është  Turkish Airlines.

Por nuk është e mjaftueshme … suksesi rekord i ndërtimit i IGA (Istanbul Grand Airoport)  në 42 muaj dhe zgjerimet e reja ekonomike që do të ofrojë … Për shembull nëse nuk e kemi përdorur avantazhin tonë në logjistikë, ne gjithashtu duhet të zhvillojmë iniciativa të përshtatshme.

Fakti që ne do të përdorim aeroportin Atatürk në rrugën për t’u bërë një qendër  panairi dhe kongresi e planetit,ai  do të eci me avantazhet që Aeroporti i Stambollit do të ofrojë.

Si i tillë, si një aeroport, kjo shkon përtej kualifikimit si një shpërndarës dhe ne themi se; “Bëmë më të madhin,e bëjmë përsëri.”

Përshtatur në shqip nga Frekuenca.com

Postime te ngjashme