Analizë

Nga Malik Hasa Ceni dhe Beni pinë çdo mëngjes kafenë e tyre pranë zonës së quajtur Bërryli në kryeqytet. Takohen dhe pinë kafenë me qejf dhe pa u mërzitur pasi kanë ç’të flasin dhe asnjëherë nuk mbaron muhabeti…. E si mund të ndodhë ndryshe kur Ceni është komunist dhe Beni antikomunist. Ceni ka të drejtë […]
Nga Amel Pervizi Po marr guximin te ju shkruaj nga dashamiresia dhe perzemersia qe kam per profesionin tuaj, por sigururisht jo per ju si individ. Vendosa sot te ndal kohen dhe te jetoj ne te tashmen, pikerisht perballe momentit tim qe duket sikur m’i ka ngulur syte dhe nuk e perceptoj dot ne jetoj une […]
Nga Kemal Ozturk Problemi ynë nuk është riprodhimi i ideve të mëdha. Ku janë njerëzit me mendje të ndritura që thurnin ëndrra të mëdha? Tanimë bota po ballafaqohet me kriza. Qytetërimi perëndimor është zhytur në krizë. Modernizmi, kapitalizmi, imperializmi, globalizmi evropian tashmë po shkon drejt rrënimit. Është tërhequr. Ashtu siç fëmija vrapon për tek krahët […]
Nga Bledi Komini Për shkak të traditës së marrëdhënieve të hershme gjeopolitike, ekonomike dhe kulturore, politika e jashtme austriake gjithmonë i ka kushtuar rëndësi të veçantë Ballkanit Perëndimor. Qëllimi kryesor i politikës së jashtme austriake ka qenë ai i mbështjes dhe transformimit të zonës së Ballkanit Perëndimor në një zonë stabiliteti. Nga perspektiva austriake
Dhuna nuk është vetëm ajo mbi masën indore. Dhuna ka një përmasë tjetër. Të pandjeshme. Të paqartë në perceptim nga shumë syresh. Duhet shikim tepër i mprehtë për ta shquar këtë përmasë. Ajo nuk vepron drejtpërdrejt mbi masën indore. Veprimi është i ngadaltë. Shtrihet në kohë. Godet ritmikisht. Kjo është dhuna kulturore. Dhunimi kulturor i […]
Prof. dr. Kudret BÜLBÜL* Teoricieni shoqëror, David Harvey, antropolog dhe gjeograf amerikan me famë botërore, në veprën e tij me titull “Gjendja e Postmodernitetit” (The Condition of Postmodernity), e përkufizon epokën në të cilën ne jetojmë si “shtrëngim kohë-hapësirë”. Proceset globalizuese që po kalojmë, nga njëra anë afrojnë largësitë e mëdha dhe nga ana tjetër mund
Shefja e UNESCO-s për Lidership Evropian në Diplomaci Kulturore, Shkencore dhe Inovative pranë Institutit të Studimeve Evropiane në Bruksel, Dr. Naciye Selin Şenocak, ka theksuar se të rinjtë muslimanë të cilët janë të tjetërsuar dhe janë shpërbërë nga identiteti në Evropë, anëtarësohen te grupet terroriste me ndjenjën për të provuar ekzistencën e tyre dhe për […]